fredag 18 oktober 2013

Världens godaste äppelsmulpaj!?

Oj, nu var det alltför länge sen vi skrev nåt här på bloggen. Blev liksom en urladdning efter det senaste, väldigt lyckade och roliga caféet, så vilan från både blogg och cafébak har tills nu känts välbehövlig.
Men nu tar vi snart nya tag inför nästa café och tills det är planerat kanske vi får bjuda på ett litet recept...

Pajen fanns att köpa på senaste caféet och är en riktigt höjdare. Väldigt enkel, men ändå med det lilla extra. (Och det lilla extra är faktiskt, tro det eller ej, flingsalt) Så om ni blir sugen på nåt smarrigt i helgen kanske denna kan mätta sötmagen...

Världens godaste äppelsmulpaj     för 6 personer

Äppelfyllning:
Ca 600 g äpplen
1 tsk kanel (eller för den som gillar kanel, typ 3 tsk)
2 tsk socker
1 krm flingsalt

Smul:
125 g kallt smör/margarin
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1,5 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smöret i bitar, nyp ihop med vetemjöl, havregryn, socker och salt i en bunke.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med kanel, socker, salt i en pajform, ca 28 cm i diameter.
Fördela smuldegen över äppelblandningen och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna lite, ät med vaniljsås eller glass.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar